Wraz z miodem, plastrem miodu, pyłkiem, mleczkiem pszczelim i woskiem; propolis jest jednym z 6 niesamowitych produktów dla pszczół .
Ta niezwykła czerwonawo-brązowa substancja jest zwykle produkowana przez pszczoły pod koniec lata, w ramach przygotowań do zimy. Propolis służy do uszczelniania ula na zewnątrz i wewnątrz. Chroni to przed zimnem i zapobiega przedostawaniu się bakterii i infekcji do ula – dzięki czemu pszczoły i ich larwy są bezpieczne i zdrowe głęboko w środku. Tak więc oprócz fizycznego konstruktywnego zastosowania propolis służy również jako środek dezynfekujący i antywirusowy.
Pszczoły pokrywają wszystkie ważne przejścia i punkty dostępu do ula w propolisie. Gdy pszczoły robotnice wchodzą do ula ze świata zewnętrznego, przeciskają się przez ciasne, wyłożone propolisem tunele, ulegając przy tym dezynfekcji. Dzięki temu ul pozostaje aseptycznym, wolnym od zarazków środowiskiem.
To ciągłe powlekanie ula propolisem sprawia, że ul jest jednym z najbardziej naturalnie występujących środowisk aseptycznych na świecie.
Propolis jest również stosowany jako substancja ochronna dla jaj i larw, wewnątrz komórek plastra miodu oraz do dezynfekcji martwych zwierząt, którym udało się przeniknąć do ula.
Skąd pochodzi propolis?
Głównym surowcem tworzącym propolis jest żywica drzewna . Aby w pełni zrozumieć wyjątkowe właściwości i zalety propolisu, przyjrzyjmy się najpierw żywicom drzewnym. Kit pszczeli jest ważnym elementem zdrowej diety i także ma wiele zalet.
Czy kiedykolwiek odciąłeś gałąź sosny i zauważyłeś lepką, złotą maź wypływającą z pnia? To jest żywica. W porównaniu z tym, jak wytwarzamy krew i skrzep krwi, kiedy się skaleczymy, drzewa wytwarzają żywice w ramach ich układu odpornościowego, aby zapobiegać infekcjom i chronić przed infekcjami i pasożytami.
Kiedy drzewo zostanie uszkodzone, jego żywica wycieka z rany, uszczelniając ją i zapobiegając zarażeniu grzybem. Podobnie, gdy pasożyty atakują drzewo, roślina kontratakuje wytwarzając żywicę, która zabija owady i ich larwy.
Żywica drzewna jest również wydzielana na ważnych i wrażliwych powierzchniach, takich jak pąki i pędy, w celu ochrony przed promieniowaniem UV i uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Najprawdopodobniej żywica po prostu działa bezpośrednio przeciwstawiając wolne rodniki dzięki wysokiemu stężeniu polifenoli.
Po zebraniu żywica drzewna jest modyfikowana przez pszczoły za pomocą wydzielin trawiennych zawartych w ich ślinie. Następnie dodaje się wosk pszczeli i pyłek, aby uzyskać propolis. Wydzieliny trawienne są niezbędne, ponieważ zmieniają strukturę chemiczną żywicy, aby uwolnić korzyści i właściwości lecznicze dla zwierząt.
Jak pozyskuje się propolis z ula?
Istnieją dwa główne sposoby zbierania propolisu z ula:
1. Skrobanie. Pszczelarze mają specjalnie przystosowane narzędzie do skrobania uli. Metoda ta pozwala jedynie na zbieranie propolisu na niewielką skalę i często o niskiej jakości, który wymaga oczyszczenia w celu usunięcia resztek i innych zanieczyszczeń, które gromadzą się podczas procesu zgarniania.
2. Alternatywą jest użycie siatek lub siatek umieszczonych wcześniej w ulu: pszczoły po prostu nie mogą oprzeć się pustym przestrzeniom na siatce i wypełnić je propolisem. Zbieranie przez siatkę zwykle odbywa się w okresie letnim i prowadzi zarówno do wyższej wydajności, jak i czystszego gatunku propolisu w porównaniu ze skrobaniem.
Z czego składa się propolis?
Zawartość propolisu różni się w zależności od położenia geograficznego, rodzaju pszczoły, rodzaju drzew i kwiatów wokół ula oraz pory roku. Głównymi składnikami propolisu są żywice drzew i roślin (45-55%), woski i kwasy tłuszczowe (25-35%), olejki eteryczne i inne substancje lotne (10%), pyłek (5%), niezbędne minerały i inne składniki organiczne (5%).
Główne minerały występujące w propolisie to magnez, wapń, jod, potas, sód, miedź, cynk i żelazo.
Witaminy znajdujące się w propolisie to: Witaminy B1, B2, B6, C, E, P (flawonoidy lub bioflawonoidy)
Propolis ma wysokie stężenie polifenoli, kumaryn, aminokwasów i steroidów. Aktywność biologiczną zawdzięczamy głównie flawonoidom (rutyna, kwercetyna i galangina) oraz kwasowi fenolowemu.
Jakie są zalety propolisu?
Propolis to jedna z najsilniejszych substancji leczniczych występujących w przyrodzie. Posiada silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Jest to jedna z najlepszych naturalnych substancji antybakteryjnych, skuteczna przeciwko wielu znanym bakteriom.
Korzyści z propolisu:
- Propolis działa przeciwzapalnie
- Propolis ma właściwości przeciwwirusowe, np. zwalcza opryszczkę
- Propolis działa jak fungicyd, na przykład propolis jest skuteczny przeciwko Candida Albicans
- Propolis jest skuteczny przeciwko pasożytom takim jak rzęsistkowica
- Jest przeciwutleniaczem
- Jak żywica leczy rany na drzewie, u ludzi propolis wspomaga proces straszenia.
- Propolis może być stosowany do regulacji układu odpornościowego
- Propolis może być stosowany jako miejscowy środek znieczulający
- Działa odtruwająco i może być stosowany do ochrony wątroby
- Propolis może stymulować krążenie krwi
Jak bierzesz / spożywasz propolis?
Propolis można podawać na wiele sposobów w zależności od celu:
- w płynnym roztworze zwykle rozpuszczonym w alkoholu
- syrop propolisowy
- spray i aerozol do ust, nosa i gardła
- maści do pielęgnacji skóry
- pasty do zębów, szampon i mydła
- w cukierkach propolisowych lub gumach do żucia (wybierz odmianę zawierającą nierafinowany cukier naturalny)
- kapsułki
- wdychany przez dyfuzor propolisowy , który zasadniczo odparowuje propolis, rozsyłając lotne frakcje po pomieszczeniu.
Po co oddychać lotną frakcją propolisu?
Dyfuzory propolisowe pozwalają nam oddychać lotną frakcją propolisu w naszych domach, samochodach i biurach – odtwarzając zdrowe, wzbogacone powietrze, które naturalnie występuje w lasach i lasach. Lotna frakcja propolisu:
- pomaga przeciw wszystkim chorobom związanym z przeziębieniem dzięki antybiotycznemu i przeciwzapalnemu działaniu propolisu;
- ma działanie przeciwskurczowe i przeciwbólowe, dzięki czemu jest przydatny w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i alergii;
- działa przeciwwirusowo, dzięki czemu jest przydatny w zapobieganiu opryszczce i grypie;
- jest sprawdzonym stymulatorem układu odpornościowego o działaniu probiotycznym, który może wzmocnić mechanizmy obronne organizmu.